Nyhedsbrev januar 2010. 


Kære sponsorer

Vi vil starte det nye år med at ønske  alle et godt Nytår.


I perioden juli til december 2009 har vi haft en del at se til. Der er bla. holdt  foredrag, informations møder og foto udstillinger om foreningens arbejde i Gambia,


Donation og indsamling af hjælpeudstyr.

I denne periode er vi blevet kontaktet af institutioner, som donerede 41 hospitals senge samt madrasser, frit leveret - skole og kontor udstyr som skulle afhentes, privat personer og firmaer har leveret sengelinned, sportstøj, køkkengrej m.m. De indsamlede effekter sorteres og pakkes løbende af en gruppe frivillige hjælpere og står klar på vores lager.


Ved Mellemfolkelig Samvirkes årsmøde deltog vi med en person. Ved disse møder deltager repræsentanter fra DANIDA, Shipping firmaer samt danske NGO’r, som har  mulighed for at udveksle erfaringer, at networke og  samarbejde.  


Forhånds ansøgning om container forsendelse i 2010 er indsendt til MS i december måned og vi afventer svar derfra.


Opfølgning på sponsorbørn og container forsendelse fandt sted i december 2009  hvor møder med skoler, hospitaler, høvdinge og landsbyråd var på dagsordenen.


Ved besøg på Sajuka skolen i Barra blev vi modtaget med sang, dans og tromme musik udført af skolens elever. Her deltog desuden bestyrelses medlemmer fra skolen, ansatte samt forældre  (kun kvinderne mødte op). Ved denne lejlighed havde foreningen i samarbejde med skolen mulighed for at overrække flidspræmier til årets  dygtigste elev. Det blev pigen Fatou Chorr og drengen Muhamed Cham, som hver fik en stor kasse med ting, som tilgodeser hele familien, med bla. kopper, tallerkener, bestik, sengelinned, rustfri stål fade, tøj og legetøj. Det er også en slags belønning til forældre, som sørger for at sende deres barn til skole hver dag og samtidig rygtes det hurtigt i hele landsbyen, at det er værdifuldt at sørge for børnene får  en skoleuddannelse. Det er helt givet en succes vi vil gentage.


På Sajuka havde vi  lejlighed til at tjekke op på det donerede skole udstyr, og vi  fandt, at det var i brug på rette steder og til stor gavn for elever samt ansatte.


Det  lille lokale bageri blev besøgt, og her var det nybagte brød parat til at blive transporteret ud til salg i landsbyen på cykel.  Bageriet er drevet af en fra Senegal og det lokal bagte brød smager rigtig godt i sammenligning med den ”hvide mands fabriks” brød.


I dette område blev andre skoler hvor vi har sponsorbørn besøgt, medens andre  elever var bedt om at komme til Sajuka skolen for at hilse på os.


I landsbyen Essau blev Essau Health Center/Hospital besøgt. Dette møde var aftalt pr. tlf. inden afrejsen fra Danmark. Nogle gode og frugtbare møder blev holdt med relevante personer, som  efter møderne viste rundt på hospitalet, og her kunne vi konstatere, at det donerede hospitalsudstyr var, hvor det skulle være og var med til at gavne de ansatte og patienterne. Her kunne vi også se hvordan sygeplejersker havde taget kitlerne i brug og vaskedamen havde uniform/kittel på fra vores seneste  forsendelse.

På hospitalet lå 3 fødende kvinder side om side bag forhænget og det kunne ikke skjules, at den ene af kvinderne havde komplikationer efter/ved fødselen. Den ene havde født tvilling drenge ved ”hjemme fødsel,” hvorefter hun havde gået den lange vej til hospitalet med børnene tæt ind til kroppen, for at holde dem varme. Det var 2 timer siden hun havde født, og tvillingerne som  lå på baby vægten og rullebordet, var ved at blive vasket og blive pakket ind i et stykke stores gardin og bomulds stof. Man kunne godt ønske lidt bedre forhold for disse kvinder, og vi vil se, om det er muligt at foranstalte nogle baby pakker med bla. små tæpper og babytøj, så hvis nogle af jer har noget der ikke skal bruges, er vi interesseret i at modtage det.

Ved besøgene på hospitaler havde vi medbragt poser med børnetøj, myggenet og håndsæbe, som blev delt ud til alle patienter og ansatte.

For førstegangs besøgende i Gambia er det noget af en oplevelse at komme på besøg i en landsby eller besøge et hospital. Det er noget af et kultur chok, og det kan de 2 medlemmer af foreningen berette om, da de var rejst derned for at besøge deres sponsorbarn.


Landsby kvinde projekt: Rent drikkevand til landsbykvinder.

Efter møder med høvdingen, landsbyrådet og den lokale brøndgraver blev vi enige om hvor og hvordan det planlagte brøndprojekt skulle udføres.

Beslutningen blev taget og brøndgraveren rejste sit boretårn og påbegyndte udgravning/boring af en 20 mtr. dyb brønd, med 10 mtr. filter for at sikre vand kvaliteten. Brønden bliver det man kalder et borehul med en solid håndpumpe til at pumpe vandet op med. Da der ikke er strøm i landsbyen havde foreningens bestyrelse  valgt denne løsning, da det skulle være en brønd, som kræver lidt vedligeholdelse, og som kan udføres lokalt.

Pumpen kunne måske købes lokalt, men kvaliteten var ikke helt så god, og efter hjemkomst søgtes overalt i verden efter den helt rigtige pumpe. Efter mange henvendelser til Tekniske skoler og relevante firmaer, lykkedes det at finde den i et firma på Djursland. Pumpen er i skrivende stund på vej til Gambia  og så snart den ankommer, skal der påmontere de 20 mtr. lange rør, indmad og pumpe, så kvinderne kan snart se frem til at få en lettere arbejdsgang, især når der skal bruges vand og i dette tilfælde rent drikkevand.

Den lokale avis Sjællandske har været så venlige at bringe/skrive 1 hel side om vandprojektet og 2 sider om container, opfølgning m.m . Uge Nyt har skrevet godt ½ om vandprojektet, hvilket er en del af oplysningsarbejdet.


Det er nu tid til at indbetale skolepenge for jeres sponsorbarn for perioden januar – juli 2010 og vi beder jer venligst om at indbetale beløbet senest den 15. marts på vedlagte girokort eller indsætte beløbet, som er det samme som tidligere på

Reg.    nr. 4180     

Konto nr. 1400355


Med venlig hilsen

Kylle Jensen

Tlf. 2615 7122

STØTTE TIL AFRIKA    > Støtte


    > Projekter


    > Auktion indbragte 60.000,-


    > Rent drikkevand 2010


INFO TIL MEDLEMMER    > Nyhedsbrev Januar 2011


    > Nyhedsbrev Januar 2010


    > Billeder


    > DCDA i pressen

OM DCDA    > Foreningen


    > Bliv sponsor


    > Om Gambia


    > Mellemfolkeligt Samvirke


    > En dag i Afrika